Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Herşey
Tüp Mide ameliyatı, fazla kilonun sınırlar üzerinde olması halinde ve artık birey için birçok hastalığının yaşanması halinde uygulanan zayıflama tedavisidir. Tüp mide ameliyatı obezite derecesinde olanlar için tercih edilir ve ameliyatla birlikte %70 kilo verme hedefi vardır. Tüp mide ameliyatı sonrasında kilo vermeme olasılığı yoktur. İştah tamamıyla kesilir ve hasta kilo vermeye başlar. Özellikle ameliyat sonrasında hasta sağlıklı bir beslenme programı ve sporu hayatına dahil ettiğinde sonuçlar çok daha tatmin edici hale gelir.
Kilolar ve Yaşattıkları Sağlık Sorunları
Fazla kilo her zaman sağlık sorunlarının bir numaralı nedenidir. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon ve beraberinde kalbin yorulması, ritim bozuklukları gibi hastalıkların gelişini tetikler. Tüp mide ameliyatı sayesinde bu rahatsızlıklar sona erer. Tansiyon hastası olanlarda iyileşme sağlanır. Kalp hastası olma riski düşer. Diyabet hastalarında iyileşmeler başlar hatta hatta ilaç kullanmalarına bile gereksinim kalmaz. Kilodan dolayı yaşanan solunum problemi de ortadan kalkar. Bütün bunların yanısıra kilo vermek ve dış görünüşünde farklılığı hissetmek kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yol açar.
Tüp mide ameliyatı sonrasında ;
- Asitli içeceklerden uzak durma
- Abur cuburdan uzak bir yaşam tarzı gerekliliği
- Bir beslenme düzeni oluşturulması
- Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durma
- Su tüketimine dikkat etme
- Alkol ve sigaradan uzak durma
- Doktor bilgisi altında vitamin takviyesi alma
Tüp mide ameliyatı süre olarak 40 dakikalık bir zaman dilimini kapsar. Komplikasyonları da her ameliyatta olabileceği kadardır. Sindirim sisteminde herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz sadece mide hacmi azaltılır. Genişlemiş bir mide sözkonusudur ve bunun %80 gibi bir paydası çıkarılarak mide bir tüp şekline getirilir yani küçültülür.İşlem laparoskopik yöntemle gerçekleştiğinden hastanın günlük hayatına dönmesi uzun bir zaman almayacaktır. Mide hacmi küçültülmüş olan hastada doğal olarak az yiyerek hızlı bir şekilde tokluk hissine ulaşacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonra Erken Dönemde Yaşanacak Riskler
Her ameliyatın risk oranı vardır. Erken dönemde yaşanabilecek riskler, kanama ve kaçak riskidir. Operasyon sırasında mide küçültülmesi yapıldığından operasyon esnasında herhangi bir kılcal damarın kanaması hali kanama riskini doğurur. Kaçak riskine gelince midenin küçültülmesi esnasında bir açıklık hali ya da bir sızma yaşanırsa bu kaçak riski olarak adlandırılır. Bu risk için mutlaka dikkatli kontrollerin yapılması gereklidir. Diğer taraftan uzun vadede de bazı riskler vardır ki; midenin fıtıklaşması, safra kesesi taşı ve reflü bunlardan bazılarıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında hasta doktor kontrolünde ne kadar uyumlu olursa o kadar güzel sonuçlar alınır ve başarılı kilo vermeler yaşanır. Uyum göstermesi demek, diyet programlarından sporuna dikkat etmesine kadar her detay önem taşır. En küçük bir yaşam tarzında sızıntı tekrar ameliyat öncesine dönmek riski demektir. Sağlıklı bir insan olmak için hiçbir birey vücuduna bu eziyeti yapmamalıdır.