Saç Bakımı

Hangi Aylarda Saç Dökülür?

Herkes sağlıklı ve güzel saçlara sahip olmak ister. Ancak saçlarımız senenin belirli zamanlarında dökülür. Mevsimsel saç dökülmesi can sıkıcı bir olay olsa da saçların kendini yenilemesi için gerekli bir döngüdür.

Saçlarımızın yaşam evreleri vardır. Bunlar sırasıyla anajen, katajen ve telojen dönemdir.

Anajen: Saçın aktif olarak uzadığı dönemdir. 2-6 yıl sürer.

Katajen: Bu dönemde saçı oluşturan dermalpapilla hücresi kökten ayrılır. Bu kök yeni uzama yani anajen fazına gireceği zaman dökülür. Ancak katajen döneminde derinin altında kalır. Bu dönem 1-2 hafta sürer.

Telojen: Bu dönem saçın hasat zamanıdır. Bu dönemde saç uzamaz, dökülmez sadece dinlenir. Bu dönem 2-4 ay arası sürer.

Bu döngü tamamlandığında dermalpapilla hücresi, saçın tekrar anajen döneme dönüp, yaşam döngüsüne devam etmesini sağlar.

Hangi Aylarda Saç Dökülür?

Yapılan araştırmalara göre; saç dökülmesi en çok mevsim geçişlerinin yaşandığı Eylül ve Ekim aylarında oluyor ve 1-1,5 ay arası sürüyor. Çünkü yaz boyunca güneş saç döngüsünü hızlandırıyor ve saçlar temmuz ayında telojen faza giriyor. Bu nedenle hücreler sonbaharda yeni saç yapımına başlıyor.

Saç Dökülmesini Arttıran Diğer Faktörler Nelerdir?

Erkeklerde saç dökülmesinin nedeni genellikle genetik faktörlerdir fakat bir kadın için genetik faktörlerin yanı sıra birden çok faktörün etkisi söz konusudur. Hormon hastalıkları, sık sık yapılan aşırı kalori kısıtlamaları, ateşli hastalıklar, gebelik sonrası gibi durumlar saç dökülmesine neden olabilir.

Mevsimler saç dökülmesi şikayetlerinin arttığı durumlarda ise öncelikle bir uzmana görünmeli ve tüm kontrollerin yapılması gerekmektedir.

Mevsimsel Saç Dökülmesi Önlenebilir mi?

Bazı önlemler alarak mevsimsel dökülmelerinin önüne geçmek mümkündür. Bunun için, öncelikle saçları içeriden beslemek çok önemli. Sağlıklı beslenmeli, keratin ve vitamin bakımından zengin gıdalar tercih edilmeli. Saç için gerekli olan vitaminlerin alımını attırmak gerekmektedir. Özellikle E vitamini, folik asit, A ve C vitamini, niasin ve biotin bu dönemde saçları beslemek için alınabilir.

Mevsimler dökülmeleri önlemek için, düzenli saç bakımı yapılmalı. Saç dökülmesini engelleyen şampuan, krem, tonik, yağ gibi bakım ürünleri ile saçın dışarıdan da beslenmesi sağlanabilir.

Saç mezoterapisi yönteminden faydalanılabilir. Saç mezoterapisi direkt olarak saçlı deriye, vitamin ve mineraller içeren karışımın enjekte edilmesidir. Saçınızın ihtiyacına göre 2-4 haftada bir uygulanır. Her tip saç dökülmesinde kullanılabilen etkili bir yöntemdir. Saç köklerin kuvvetlendirir ve saç dökülmesini engeller.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu