Prostat Kanseri Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erkek üreme sağlığı açısından büyük öneme sahip olan prostat; yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde ve erkeklik hormonlarını da salgılamada görevli olan bir salgı bezidir. Anormal büyümesi sonucunda komşu olduğu mesane torbasının işlevini yerine getirmesine engel olmaktadır.
Günümüz kanserlerinin en çok rastlanan tiplerinden biri olan prostat kanseri, genellikle 55 yaş üzerinde görülmekte ve akciğerlerden sonra kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır.
Prostat dokusunda meydana gelen anormal bölünme ile ortaya çıkan bu kanser türü; nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalar sonucunda ileri yaş, aile öyküsü, sigara kullanımı, beslenme alışkınlığı ve hormonal faktörlerin etkili olduğu belirtilmiştir.
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kanser dokusu belirli bir bölgede olduğu gibi kötü huylu tümör hücresi komşu organlara ve lenflere yayılım göstermektedir.
Prostat kanseri belirtileri, genellikle ilk etapta kendini belli etmez fakat hastaların çoğu bu yakınmalardan şikâyetçidir:
- Özellikle geceleri artan idrar yapma isteği,
- Geç idrar yapma ve sonrası damla damla akması,
- Hiç idrar yapamama ve işeme işlemi esnasında ağrı ve yanma görülmesi,
- Kesik kesik idrar gelmesi,
- Ağrılı ejekülasyon(boşalma),
- İdrarı tam boşaltmama hissi,
- İdrarda veya meniden kan gelmesi prostat kanseri erken evre belirtilerindendir.
Geç kalınmış prostat kanseri, yayılım gösterdiği bölgeye göre semptomlar gösterse de genellikle sırt ve bacaklara yayılan ağrılar ile kendini belli eder. Ancak her bacak ve sırt ağrısı kanser belirtisi olmadığı gibi başka rahatsızlıkların da habercisi olabilir. Bu tip yakınmaları olan bireyler mutlaka hekim kontrolünden geçmelidir.
Prostat Kanseri Evreleri Nelerdir?
İyi huylu prostat kanseri, genellikle zararsızdır. Ancak kötü prognozlu ilerleyen prostat kanserikan damarları ve lenfler aracılığıyla diğer doku ve organlara ilerlerler. Hekim tarafından tanı ve tedavide izlenecek yol, kanser hücrelerinin yayılım gösterdiği alana göre belirlenmekte ve evrelere ayrılmaktadır. Bu evreleri şu şekilde sıralamak mümkündür;
1. Evre1:
Bu evrede prostat kanseri hücreleri, belirti ve semptom vermeyecek kadar küçüktür. Büyüklük ve yayılım hakkında yorum yapılması zordur. Tümör hücreleri prostat bezinde sınırlı kalmıştır.
2. Evre2:
Kanser hücreleri bölgesel çoğalma gösterse de lenflere yayılım göstermemektedir. Hastalık ilerledikçe mesane boyu tutulum ve bağırsak sonu olan rektumda kanser hücrelerine rastlanır.
3. Evre3:
İlerleyen hastalık bölgesel olarak lenf düğümlerine yayılmıştır.
4. Evre4:
Prostat kanseri hücreleri gittikçe diğer lenf bezlerine yayılmıştır. Öncelik olarak kemikleri etkileyen tümör diğer organlara ve kas dokularına ilerler.
Prostat Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Birçok hasta tarafından, prostat kanseri öldürür mü sorusu akıllara gelmekte ancak diğer kanser türleri gibi prostat kanserinde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Özellikle 45 yaşından sonra tüm erkeklerin yılda 1 kez olmak üzere kontrolden geçmeleri gerekmektedir. Başvurulan Uzman hekim değerlendirme yaparken, makattan parmak yardımıyla kontrol ederek PSA (Prostat Spesifik Antijen) testi ister. Sonuca göre şüpheli bulguya rastlanması kanser hücresini tespit ederek hastalığın seyrini kolaylaştırır.
Hekim tarafından prostat kanseri tanısı konulan hastanın öncelikle hayat rutini değiştirilir. Hastalığın gidişatına göre, sağlıklı beslenme alışkanlığı planlanmalı ve hastanın fazla kilosu varsa kurtulması amaçlanmalıdır.
En çok tercih edilen seçeneklerden biri olan cerrahi yöntem yani prostat kanseri ameliyatı en etkili seçenektir. Hastanın genel durumuna göre tercih edilen diğer yöntemleri; laparoskopik, açık ameliyatlar ve robotik cerrahi yöntem kullanımı olarak sıralamak mümkündür.
Yapılan araştırmalara göre 4. Evre prostat kanseri tedavisinde, bazı ilaçların kullanımı ve kemoterapinin planlanması hastanın ömrünü uzattığı belirtilmiştir.