Burun Estetiği Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Burun estetiği gerek görsel gerekse sağlık açısından sıkça başvurulan operasyon tiplerinden biridir. Burun şeklinin beğenilmemesinden ötürü ; travmalara bağlı olarak burunda oluşan şekil bozuklukları ve beraberinde getirdiği sağlık sorunları sebebiyle de burun estetiği ameliyatları tercih edilmektedir.
Burun estetikleri; burnun kemerli olması, uzun olması, burun ucunda sorun olması, burun deliklerinin büyüklüğü ya da şekil bozukluğu nedenleri ile burun estetiği ameliyatı yapılabilir.
Burun Estetiği Ameliyatı İçin Yaş Sınırı
Burun estetiği ameliyatının yapılabilmesi için bir kişide kas sisteminin gelişimini tamamlamış olması gerekli olandır. Bir travma sonucu çocukta oluşan burun deformitesi olsa bile kemik gelişiminin tamamlanması beklenir.
Burun estetiklerinde bir yaş sınırı yoktur, kemiklerinin ve kıkırdak yapısının gelişimi dikkate alınır. Sonrasında da hastanın anesteziye uygunluğu kontrol edilir.
Burun estetiği doktorları özenle ve dikkatli seçimler gerektirir. Plastik cerrahi uzmanları ve kulak burun boğaz uzmanları tercih edilmelidir. Konusunda tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan burun estetikleri ameliyatları risk oluşturmadan gerçekleşir.
Bir plastik cerrah aynı zamanda hastada nefes almayla ilgili bir problem de varsa onu da giderebilir. Burun estetiği ameliyatı sırasında; burun eti sorunu ve burun tıkanıklığı da aynı anda giderilen sorunlardır.
Burunlarda estetik lik söz konusu olduğunda en çok kemerli burunlar şikayeti gelir. Kemerli burunlarda fazlalıklar törpülenir ve burun yüksekliği düzeltilir.
Burun Ucu Estetiği Nedir?
Burun ucu estetiği , burun ucunda olan kıkırdakların şekil verilerek yapılan ameliyat tipleridir. Bu şekillendirmeler kapsamında burun ve dudak arası arttırılabilir de azaltılabilir de.
Bu varolan sorunla alakalıdır. Burun ucu estetiğinde burun deliklerine, burun ucu düşük olanlara ya da burun ucu çok geniş olanlara gerekli işlem uygulanabilir.
Burun estetiği ameliyatları genelde çok ağrı veren ameliyatlar değildir. Yaşanan sıkıntılar morluklar, şişlikler şeklinde olup bu da geçici olan durumlardır. Ki bu morluk ve şişliklerde tamamen hastanın kemik ve kıkırdak yapısı ile ilgilidir.
Burun estetiği ameliyatları açık ve kapalı teknik olarak iki türlüdür.Bu seçimler cerrah doktorun kararı ile gerçekleşir. Açık burun estetiği ameliyatları, burun deliği altı kısmından bir kesi ile gerçekleşir. Bu teknikte avantaj, cerrahın görüş mesafesinin geniş olmasıdır.
Oysa bir kapalı burun estetiği ameliyatında burun ucu ödemi ve morlukların iyileşmesi halleri çok daha uzun sürelidir. Kapalı burun estetikleri kapsamında kesiler burun delikleri içerisinde kalır.
Görüş alanı kısıtlı olsa da dikiş izi kalma ihtimali bulunmaz. Açık burun estetikleri ile karşılaştırıldığında iyileşme süresi daha uzundur.
Burun Estetiklerinde Anestezi
Burun estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Bazen de lokal anestezi tercih edilebilir. Hasta eğer huzursuz, korkan bir yapıda ise cerrahın işlem sırasında rahat edebilmesi için genel anestezi tercih edilir.
Burun estetiği ameliyatlarında sadece burun ucu kaldırma ya da burun ucunu küçültmek sağlanabilir. Burun ucunun yükseltilmesi ile birlikte dudak açısı da düzelmiş olacaktır. Kemerli olan burunlarda genellikle sistem burun törpüleme dir.
Böylelikle sırt yüksekliği azaltılır. Bu yükseklik bazen törpüleme bazen de fazlalık kısmın alınması ile gerçekleşebilir. İdeal bir burun demek; yüzde altın oranın olması demektir.
Altın oran estetik olarak uyum demektir. Burun estetiklerinde her zaman birinci kural altın oran çerçevesinde hastanın istekleridir. Bu noktada hasta ve hekim arası iletişim güvene dayalı olmalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi
Burun estetiği ameliyatı öncesinde kanama riskinin engellenmesi için varsa kullanılan ilaçlar hakkında cerrah bilgi sahibi olmalıdır.
- Anestezi alıp almamakta yaşanabilecek komplikasyonlar belirlenmelidir.
- Kan sulandırıcı ilaçlar içiliyorsa kesilmelidir.
- Soğuk algınlığı durumu yaşanıyorsa bu durum hekim ile paylaşılmalıdır.
- Kanamayı arttırıcı içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Kadında regl dönemleri ödem zamanlarıdır.Ameliyat regl dönemi sonrasına alınmalıdır.
- Ve sigara içiliyorsa bu durum ertelenmelidir.
Burun estetiği ameliyatlarının mevsimi var mıdır sorusu; yoktur olarak verilse de çok sıcak havalarda güneş etkisi ile sorunlar oluşabilir. Genelde burun estetikleri yaz aylarında yapılmaz.
Güneş, deniz havuz ertelenmesi gereken detaylardır. Burun estetikleri yapılacak işleme göre değişiklik gösterse de genelde 2-2,5 saat sürebilmektedir. Yapılacak işle alakalı olan bu süre bazen çok kısa bazen daha uzun gerçekleşir. Mesela yeniden bir burun yapmak 6-7 saat sürebilir.
Burun Estetiği Ameliyatlarında Kanama
Burun estetiği ameliyatlarında işlemler son derece hassas olduğundan kanama olması da istenilen bir durum değildir. Kanayan bir burun cerrah için zor bir andır. Aynı zamanda kanama morluk ve şişlikleri arttırır.
Kanama olayının en asgari düzeyde gerçekleşmesi için kemik zarı altından girilerek teknik uygulanır.
Burun estetiği ameliyatları sonrası belki de en çok korkulan durum kalacak olan yara izleridir. Açık tekniklerde ufak iz kalma hali oluşabilir ancak kapalı tekniklerde iz kalma olasılığı yoktur.
Bazı ameliyatlar sonrasında morluklar yaşanmayabilir, bazılarında ise yaşanır ancak 1 hafta sonrasında normale döner. Ödem çok daha uzun sürelidir. Ameliyattan sonra koku alma kayıbı oluşup oluşmamasına gelince bu durum geçicidir. Bazen geçici koku alma kaybı sorunu yaşanabilmektedir.
Burun Estetiği Ameliyatları Sonrası
- Travmalara çok dikkat edilmelidir,eğilerek birşey yapılmamalıdır.
- Baş bölgesine basınç uygulayıcı durumlardan kaçınılmalıdır.
- Ağır aktivitelerden ve sporlardan uzak durulmalıdır.
- Morluk ve şişlikleri azaltmak için yatma esnasında baş yüksekte tutulmalıdır.
- Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
- Banyo yapılabilir ancak baş kısmının yıkanmaması gereklidir.Alçı ve atellerin ıslanmaması önemlidir.
- Gözlük kullanılmamalıdır.
- Düzenli beslenme ve düzenli uyku gereklidir.